Raw citron- & morotskaka med cashewfrosting
- Holistic Caroline
- 23 apr. 2022
- 2 min läsning
Här har vi en läcker, enkel och fantastisk raw morotskaka som är försvinnande god! Alla smaker är perfekt balanserade. Den syrliga och krämiga cashewfrostingen, den söta kanelsmaken ihop med nötterna som balanserar upp sötman. Kan inte bli bättre. Receptet är veganskt (mjölkfritt, äggfritt), spannmålsfritt (glutenfritt), sojafritt och fritt från vitt raffinerat socker. Imponera på dina gäster och bjud på denna kaka till efterrätt. Eller varför inte spara i frysen och ta fram när sötsuget smyger sig på? :)

Kakbotten
5 dl valnötter
2.5 dl kokosflingor
1 dl kokosmjöl
0,6 dl smält kokosolja
1/2 citron, juice & zest
2 tsk vaniljextrakt (alt. 1 tsk äkta vaniljpulver)
2 tsk mald kanel
1 tsk mald kardemumma
1 tsk mald ingefära
1/4 tsk mald muskotnöt
5 dl urkärnade medjdool dadlar
5 dl finriven morot (pressa även ur saften)
2 nypor havssalt
Cashewfrosting
5 dl blötlagda cashewnötter
1,5 dl kokosgrädde (jag använde Garants tetrapak. Om du tar på konservburk, häll bort vätskan och använd grädden i toppen)
0,75 dl kokosolja (smält & rumstempererad)
0,75 dl lönnsirap
4 msk pressad citron
1-2 krm gurkmeja (för färg)
2 tsk vaniljextrakt
Form till kakan:
Jag använde mig av en kvadratisk form, 20x20cm.
Det går även bra med en rund springform på 23cm.
Att tänka på: - Blötlägg dina cashewnötter i några timmar.
- Krama ut saften på de finrivna morötterna. Görs enkelt med händerna. Detta är för att kakan inte ska bli för tät.
Gör såhär:
1. Förbered morotskakan. Tillsätt valnötterna i en matberedare och mixa tills valnötterna är finmalda men fortfarande har lite textur. Se till att inte övermixa valnötterna. Tillsätt riven kokos, kokosolja, citronsaft och citronskal, vaniljextrakt, kryddor och salt, och mixa några sekunder tills de fått blanda ihop sig. Tillsätt sedan en dadel i taget när matberedaren är igång. Kakblandningen ska vara lite smulig, men hålla ihop när den trycks in mellan fingrarna. Vänd till sist ner kokosmjölet och morötterna och blanda runt med en slickepott tills den blivit jämnt blandad.
2. Forma morotskakan. Pressa ut kakblandningen på din form. Om du inte använder en springform, klä den med bakplåtspapper för att enklare få loss kakan. Toppen av kakan ska vara slät och jämn. Lägg in kakan i frysen i ca 10-15 min, under tiden så förbereder du din cashewfrosting.
3. Förbered frostingen. Tillsätt dina blötlagda cashewnötter, kokosgrädde, kokosolja, lönnsirap, citronsaft och vaniljextrakt i en mixer och mixa på hög styrka tills frostingen blivit slät och krämig.
4. Häll på frostingen över kakan. Täck över kakan och låt stå i frysen i ca 2 h.
5. Servering. När kakan stelnat kan du ta ut den ur formen. Ju mer fryst kakan är, desto enklare blir det att ta bort den från formen. Servera kakan fryst eller låt den tina i rumstemperatur i ca 15-20 minuter innan servering. Använd en vass kniv för att skära kakan i bitar.
Förvaring. Kakan håller sig bra i en lufttät behållare i kylen i upp till 1 vecka eller i frysen i ca 1,5 månad.
➝ Följ gärna mig på instagram för mer inspiration, holistisk hälsa och recept - @holistic.caroline♡
Comentarios